Ragbag: van afval naar fairtrade tas

Ragbag in Tamil NaduHet Nederlandse Ragbag maakt al tien jaar prachtige fairtrade tassen, organizers, mobilebags en portomonnees van hergebruikte materialen. De combinatie van design, duurzaamheid en fairtrade is een wereldwijd succes! Zo groot dat de kleine fabriek in Delhi de vraag niet aankon. Wie wil er niet ‘free karma with a bag‘? Er lopen momenteel meerdere projecten, waar drie prachtige collecties uit voort gekomen zijn:

1) TAMIL NADU collectie – gemaakt van theezakken

In Tamil Nadu (Zuid India) laat RagBag trendy tassen en andere producten maken van theezakken. De thee verpakkingen (zogenaamde big-bags) worden gewassen en in een kleinschalig naaiatelier verwerkt. Het project heeft daar al voor 20 mensen een baan, en een inkomen om van rond te komen bezorgd! Dit zijn enkele prachtige voorbeelden van de Tamil Nadu collectie:

2) DELHI collectie – gemaakt van geraapt plastic

wassen van ragbag plasticDankzij de inzet van mensen die de straten afgaan voor afval – komen ze aan het plastic en katoen voor de productie. Ze betalen deze zogenaamde ‘ragpickers’ (mensen uit een lage kaste) een eerlijke loon, zo’n drie keer meer dan dat ze zouden verdienen voor hetzelfde werk op een andere plek! Dit zorgt ervoor dat ze een beter leven hebben.  Door dit project zijn er meer dan 60 ‘ragpickers’ aan het werk! Oprichter Siem Hafmans uit hoe dat werkt:

‘In het normale straatbeeld van Delhi vallen ze nauwelijks op. Toch zijn er ongeveer 150.000 “ragpickers” actief in deze metropool van 14-15 miljoen inwoners. Dit betekent dat 1 op de 100 bewoners moet leven van het afval dat de anderen weggooien. In Delhi komt ruim 8.000 ton afval per dag vrij en de lokale overheid lukt het slechts om ongeveer de helft hiervan in te zamelen. De andere helft blijft op straat liggen, verstopt afvoeren, riolen en de rivier of wordt opgegeten door de koeien’. Dit zijn enkele voorbeelden uit de DELHI collectie:

Ragbag medewerker

Lakham woont in Delhi en is 40 jaar oud. Hij was vroeger drugsverslaafde, niet geschoold en toen altijd op zoek naar werk. Nu werkt hij voor Ragbag en verdient daarmee zo’n 70 dollar per maand. Dit is bijna drie keer zoveel dan het ergens anders zou verdienen met hetzelfde werk. Van dat geld gaat 30 dollar naar zijn huis, het overgebleven geld kan hij gebruiken om op zijn familie te passen.

‘Drie keer hogere prijs’

Ragpickers verzamelen van oudsher het afval in de straten van Delhi. Ondanks hun nuttige werk worden ragpickers door de overheid niet erkend als kleine ondernemers. Het bedrijf Conserve is partner van RagBag en geeft de ragpickers een oficiele werkgeversverklaring en betaalt een hogere prijs voor het plastic dat ze verzamelen. Verder maakt Conserve zich hard voor een officieel register voor alle ragpickers, om dit werk te legaliseren en deze mensen het respect te geven dat ze verdienen en een fair inkomen.

Ragpickers krijgen van RagBag een prijs die drie maal hoger is dan wat de reguliere opkopers betalen per kilo plastic. Door het professionaliseren van deze informele sector, kunnen zij zich ook beter organiseren en investeren in betere sorteercentra, betere werkomstandigheden, huisvesting en scholing voor de kinderen. Nu hebben we nog regelmatig te maken met ragpickers die als illegalen opgepakt worden en sloppenwijken die ontruimt worden voor nieuwbouw projecten. Zolang er nog elke dag weer 1.000 mensen van het platteland naar Delhi komen heeft het voor ons zin om een deel van deze mensen werk en inkomen te kunnen bieden’.


3) CALCUTTA collectie – gemaakt van hergebruikte sari’s

Ragbag CalcuttaIn Calcutta in het Noordoosten van India worden kleurrijke stoffen gemaakt van overgebleven katoen uit de textiel industrie. In kleine dorpen die om de grote stad Calcutta liggen, zijn ongeveer 20 vrouwen nieuwe stoffen aan het creëren uit overgebleven materialen. Deze stoffen worden gebruikt om kleurrijke tassen en accessoires te maken. De vrouwen krijgen hiervoor eerlijk betaald. Ze gebruiken traditionele handweefgetouwen om overgebleven textiel uit de mode industrie her te gebruiken en nieuw stof te creëren, duurzamer kan het niet! En bovendien: je zal niet merken dat de stof hergebruikt is.

Ragbag is een merk dat de tien principes van de World Fair Trade Organization (WFTO) volgt. De productiepartners zijn leden van het Fair Trade Forum India (FTF-India). Dit zijn enkele voorbeelden van de mooie RagBag producten uit de CALCUTTA collectie:

> Bekijk alle producten van Ragbag

ragbag_logo_groot